søndag den 24. november 2013

Love Ethiopia

Datoen siger den 24. november, men jeg går rundt i sanddaler og korte ærmer i 20 graders varme, bager pebernødder og hører julemusik. Mit forsøg på at få lidt julestemning ind i gæstehuset i Addis, hvor vi har været de sidste to uger. Det er godt at være tilbage og se alle de folk, som vi mødte sidst vi var her. Chencha har været en kæmpe oplevelse, som jeg vil prøve at beskrive på et andet tidspunkt, men vi er i hvert fald kommet tilbage til en mere moderne og civiliseret by, hvor alt er muligt, men hvor kontrasterne i særdeleshed også kommer til udtryk.

Dagligt går vi fra at besøge fine, dyre cafeer og restauranter til at snakke med tidligere gadedrenge og til at være omgivet af hjemløse og kriminelle folk. I sidste weekend blev der afholdt ”Love Etiopia Festival”, som var en kristen festival, med et program der bl.a. bestod af talere, musikere, dramatik og motorcykelstunt. Jeg gav festivalen et kort besøg og oplevede lidt det samme sus, som man kan få derhjemme, når tusinder af kristne mødes og synger sammen. Men kiggede man rundt, så var det helt almindelige, velstillede folk der var samlet. Men jeg har også mødt og set den anden side af Addis’ indbyggere: dem uden job og hjem, som kommer fra gaden.   

LOVE ETHIOPIA FESTIVAL
Heldigvis var der også lavet en festival for dem. WSG/HCE havde nemlig samlet omkring 400 folk fra gaden, inviteret dem til en mini- eller pre-festival på organisationens grund nogle dage før festivalen. Det var en broget flok vi mødte, da vi ankom. Den ene var iklædt mere slidt tøj end den anden, og man kunne tydelig se, at disse folk lever det hårde liv på bagsiden af Addis’ civiliserede byliv.

Drengene, som vi tidligere har arbejdet med på Restcenteret, mødte os med kram og highfives og kunne på skift udpege deres (tidligere) venner iblandt flokken af de hjemløse. Drengene fra Restcenteret er virkelig kommet langt nu! Flere af dem har fået en uddannelse eller er i gang, de har fået et sted at bo, nyt tøj og gode venner. Og vigtigst af alt, så har de fundet troen på, at Gud er med dem og at han elsker dem, og det har givet dem håb og drømme om en god fremtid. De er ikke længere generte over at fortælle om deres historier, men fortæller stolt, hvordan de er endt der, hvor de er i dag, hvilket også hjælper dem til at komme videre. Det var ikke bare nogen glade drenge der mødte os, det var også nogle stolte drenge, som viste overskud til, at hjælpe dem, som ikke havde fundet samme vej ud endnu.

Pre-festivalens program var en smagsprøve på festivalen, så der var også et cykelshow, sang og talere der fortalte, hvordan de havde fundet vejen ud af bl.a. misbrug - selvfølgelig til inspiration for publikum. Arrangementet sluttede af med mad. Alle ansatte, os frivillige og flere af drengene fra Restcenteret blev stillet op på en lang række, og så blev tallerkener og sodavand ellers sendt ned igennem hele rækken til det sultne publikum. Så omkring 40 mennesker fik tallerkenerne i hænderne, inden de blev serveret.

Vi fik at vide, at vi skulle passe godt på vores tasker, for selvom det var et velarrangeret arrangement, og publikum roligt sad og fulgte med i programmet, så var mange af dem jo ”fuldtidskriminelle”. Det er ikke for at dømme dem, men den slags kriminalitet, som fx at stjæle, er en hel naturlig del af deres hverdag, og måden de får deres liv til at hænge sammen på, så hvorfor skulle de ikke kunne finde på det til sådan et arrangement. Der blev da også stjålet et sidespejl til en bil. ”Det var så 120 Birr”, sagde en af de tidligere gadedrenge, der tidligere havde haft selv samme erhverv. Igen et udtryk for, hvor langt han er kommet, når han kan gøre grin med det, og tale åben om det.

Et billede fra pre-festivalen hvor alle de hjemløbe interesseret følger med i programmet.
Hele pre-festivalen sluttede af med en gospelkoncert, og forhåbentlig gik publikum hjem til hver deres eget hjørne af gaden, både mætte af mad og mætte af oplevelser og spirituel inspiration. Kontrasterne er store i Addis, og det er normalt virkelig svært at forholde sig til, men denne dag mødte de to kontraster hinanden og lagde grundlag for en god og festlig formiddag.    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar